Ga eens naar deze website over de toekomst van het basisonderwijs:

Beste vrienden, bekenden en andere mensen in mijn netwerk,

Met trots lanceer ik vandaag mijn website;

De wereld verandert en het onderwijs moet mee.

Ik was, voor “Het Pakhuis”, 20 jaar werkzaam in het basisonderwijs en directeur van de eerste brede school in Amsterdam Nieuw-West. Nu wil  ik met mijn eigen bedrijf basisscholen, ouders en beleidsmakers helpen om de transitie te maken naar het onderwijs van de toekomst.

Ik vind dat de meeste scholen niet inspelen op wat kinderen nu en straks nodig hebben. De focus in het huidige systeem ligt teveel op het halen van goede CITO scores en een hoge uitstroom naar het Voortgezet Onderwijs. Scholen zijn vooral prestatiegedreven, niet waardegedreven. 


Ze sluiten daarmee niet aan bij de talenten, behoeften en vaardigheden van het kind van nu. Laat staan bij het kind van straks.

Onze kinderen groeien op in een digitale, open wereld. Ze leren niet meer alleen op school van een leraar via boeken en teksten maar vooral ook daarbuiten en van elkaar. En moeten we onszelf niet eens afvragen of gelukkig worden en slagen in het leven afhangt van het halen van louter hoge Cito’s?

Blijven we onze kinderen opleiden voor het verleden? Of gaan we eens echt kijken naar wat kinderen van ons nodig hebben om gelukkige, bewuste en verantwoordelijke wereldburgers te worden in de complexe wereld van 2025 en daarna.

Een veranderende wereld vraagt om ander onderwijs. Een transitie naar een nieuw systeem met nieuwe waarden is hard nodig. Dat vergt een omslag in ons denken, omslag van systemen, omslag in de rol van de professional, omslag in de samenwerking tussen ouder, school en schoolomgeving.

En vooral loslaten van dat wat we kennen.

Met “Het Pakhuis” werk ik aan de transitie naar een nieuw onderwijssysteem. Voor het kind van nu; op weg naar de school van de toekomst.

Als je het idee hebt een vriend of vriendin een plezier te doen met deze mail, schroom dan niet hem door te sturen.

Steeds meer mensen die het zien en doorvertellen.

Suzan Baldinger-onderwijsentrepreneur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s